lördag 5 december 2009

Hundträning är enkelt - konsekvenserna styr beteendet

Vill du ha ett enkelt tips, som direkt gör dig till en bättre hundtränare?

Din hunds beteende (val av beteende) styrs av dess konsekvenser. Dvs vad som händer efter beteendet. Vad beteendet leder till, vad det ger för resultat.

Är du en djurplågare?

SVT 2 ägnar hela kvällen åt hajen. Nyss tittade jag lite på den kanadensiska dokumentären "Sharkwater" - bara lite, för jag har svårt att se djur plågas. Även hajar! 90 procent av hajarna i världen har dödats. Jag har inte sett hela programmet, men det verkar bero på att kineserna - och en del även i resten av världen - gillar hajfenssoppa och har blivit rikare, så att de kan äta mer av "högstatusmat". Fiskeflottor fångar hajarna, skär av dem fenorna medan de ännu lever, och kastar tillbaka hajarna i havet, där de dör av sina plågor.

torsdag 3 december 2009

Träna bort utfall, nivå 1

Jag fick lust att skriva ner praktiska hundmötestips till dig som läser min blogg och som har en hund som gör utfall mot andra hundar (eller annat som ni möter).

I mitt huvud har snabbt utformats en liten "artikelserie" där ca sju nivåer är planerade. Det börjar med antagandet att utfallen inte är så allvarliga och att du inte behöver vidta några större åtgärder för att få problemet att minska eller försvinna. Varje nivå representerar måttet av hur mycket du ingriper för att nå målet att din hund slutar göra utfall. För att inte skapa stress och göra ont värre så ska du som en generell regel inte ingripa mer än du behöver. Det viktigaste är att hålla hunden lugn och trygg och då ska du själv uppträda likadant.

På nivå 1 gör du "ingenting" annat än att fortsätta promenaden oavsett vad din hund gör, men du gör det till en skön konst att inte göra någonting.

söndag 29 november 2009

Positiv och negativ förstärkning

(Här har jag lyft ut text från inlägget om hästtränaren Jean-Francois och låter min beskrivning av positiv och negativ förstärkning bli ett eget inlägg.)

Syftet med inlägget är framföra min åsikt att såväl positiv som negativ förstärkning hela tiden är i verksamhet i levande varelsers liv och när man tränar sin hund (eller häst). Båda fenomenen är helt naturliga och det är inte så att negativ förstärkning alltid är "dåligt" eller "hårda skolan" och ska undvikas till varje pris.

Både positiv och negativ förstärkning har sina respektive för- och nackdelar när man ska lära någon ett nytt beteende.